Rakennustietoa

Finnpeak-piharakennus on helppo pystyttää

Finnpeak-mallien toimitussisältö on monipuolinen. Toimitamme asiakkaalle aina hyvin kattavan puuosatoimituksen. Kaikki hirret ovat valmiiksi mittaan sahattuja ja työstettyjä.

Säältä suojatussa tuotepaketissa on mukana kaikki hirret, puuosat, ovet ja ikkunat sekä seinäkohtaiset asennusohjeet ja -kuvat. Finnpeak-piharakennukset on helppoa pystyttää. Kaupan mukana tulee ohjeet perustuksen tekemiseen sekä itse rakentamiseen.

Kevythirsimökkien kokoaminen on mukavaa ja siinä näkee työnsä tuloksen nopeasti. Myös elementtivalmisteiset lautarakennukset syntyvät vauhdilla. Finnpeak Hirsituote Oy:n Facebook-sivuilla (www.facebook.com/finnpeak) on kuvasarjoja mökkien ja varastojen rakentamisesta.

Rakennuskuva Tatu nro 3

Rakentaminen sujuu ohjeiden kanssa

Finnpeak-tuotepakettiin kuuluvat kaikki puuosat sekä monet niiden tykötarpeet. Käytännössä teidän itse tarvitsee hankkia perustustarpeet (esim. kevytbetoniharkot / -pilarit / tai betonilaatat) ja vesikatemateriaali (esim. palahuopa / tai pelti / tai bitumikatelevy). Joissakin tuotepaketeissa on mukana myös musta palahuopa sekä ruuvit ja naulat.

HUOM: Finnpeakin rakennustarvike-paketteihin pääsääntöisesti kuuluu myös kaikki lattian lankut ja laudat!

Piharakennusten lupa-asiat kannattaa selvittää ennakkoon oman kunnan rakennusvalvonnasta. Monesti alle kymmenen neliön kokoiset piharakennukset voidaan tehdä kätevästi ns. ilmoitusmenettelyllä. Se on kevennetty versio rakennusluvasta. Jos lupahakemus tarvitaan, Finnpeak lähettää käyttöösi tarvittavat lupakuvat tai tehdasmallien mittapiirrokset.

Piharakennuksen perustus kannattaa tehdä huolella. Oleellista on tehdä suora ja tukeva perustus esimerkiksi kevytbetoniharkoilla. Finnpeak-pihatuotteet on tehty pääasiassa aidosta pohjoisen havupuusta, jota ei ole pintakäsitelty. Ne kannattaa maalata tai käsitellä puunsuoja-aineella omien mielivärien mukaan. Hyvät maalausvinkit löydät esim. osoitteesta: www.tikkurila.fi

Finnpeak salvos

Tässä kuvassa on Finnpeak Classic-sarjan (45 mm) kevythirsimökkien salvos / nurkkaliitos, joka takaa kestävän rakenteen. Tämä on ainutlaatuinen ns. Finnpeak tuulinurkka eli molemmin puolin on ylimääräinen pykälä tiivistämässä hirsiliitosta. Tämän lisäksi Classic-sarjan mökkien hirsinurkkiin tulee vakiona mukana tukevat rautaiset kierretangot.

Rakentamisapua verkosta

Finnpeakin myyjä voi antaa teille vinkkejä timpureista ja muista rakennusalan osaajista. Yksi kätevä ja toimiva palvelu on verkossa oleva Mökkikeskus-palvelu, josta voi maakunnittain tai kunnittain hakea apua oman piharakennuksen pystyttämiseen. Mökkitalkkareiden ja mökkitimpureiden tuntihinnat alkavat noin 45 eurosta (sis. 24 % alv). Palvelussa on mukana ammattilaisia noin 150 kunnan alueella.

Mökkikeskus-palvelun löydät osoitteesta: www.mokkikeskus.fi

Usein kysytyt kysymykset: UKK:

Miten tilaan Finnpeak -tuotteen?

Voit tilata tuotteen sähköpostilla: info@finnpeak.fi / tai verkkosivuilta ko. tuotteen kohdalta: ”pyydä lisätietoja” -painikkeesta / tai verkkosivujen erillisestä ”tilaa tuote” -painikkeesta.

Kuinka pitkä on toimitusaika?

Yleensä noin 1 – 4 viikkoa. Joissakin tuotteissa noin 5 – 6 viikkoa.

Miten maksan tuotteen?

Lähetämme sinulle sähköpostilla tulostettavan paperilaskun. Voit maksaa sen rauhassa kotona tietokoneella tai pankissa. Laskutamme ennakkoon 30 % (samalla tilauksen vahvistus) ja loput 70 % voit maksaa vasta sitten kun tuotepaketti on perillä. Lähetämme vain yhden laskun, jossa on kaksi eri maksuerää.

Miten rakennuspaketti tuodaan perille?

Tarjoamme asiakkaan rahtiin HIAB-nosturilla varustetun kuorma-auton, joka tuo ison paketin tontille. Et siis tarvitse purkuapua. Auto on noin 12 metriä pitkä, joten tontille on oltava kunnon tie ja perillä riittävän tilava kääntöpaikka. Auton nosturi nostaa rakennuspaketin noin 4 – 5 metrin päähän kuorma-auton sivulaidasta. Joissakin pienemmissä tuotteissa jakelu hoidetaan auton takaosasta ns. pumppukärryllä.

Miten otan rakennuspaketin vastaan?

Asiakkaan ei tarvitse välttämättä itse olla paikanpäällä vastaanottamassa rakennuspakettia. Riittää kun on merkinnyt tontille paikan, mihin toivoo että paketti jätetään. Kuljettaja usein myös tekstaa/soittaa ennakkoon asiakkaalle ennen rahtia. Paikan voi merkitä esim. pystyyn jätetyllä tikulla, laudalla tai oksalla. Monesti on hyvä myös laittaa maahan 3 – 4 lankkua / parrua / puuta, joiden päälle paketin voi nostaa. Aluspuiden avulla paketti pysyy paremmin suorassa, eikä se kosketa kosteaa maata.

Pitääkö rakennuspaketti suojata sateelta?

Tuotteet on tehtaalla pakattu suojaavaan muovikääröön. Kuljetuksessa muoviin saattaa joskus tulla pieniä reikiä. Jos rakennuspakettia pidetään pidemmän aikaa ulkoa, olisi se hyvä suojata esim. omalla pressulla tai muovilla.

Miten teen rakennuksen perustuksen?

Yleensä piharakennuksen perustukseen riittää usein se, että laittaa kevytbetoniharkot/ tai betonilaatat maahan. Yleensä harkkojen määrä on noin 6 – 9 – 12 tai 16 kpl, riippuen rakennuksen koosta. Harkkojen sijoittelusta ja määrästä saat ennakkoon mittakuvan ja ohjeet.

Millainen vesikatemateriaali piharakennukseen tulee?

Suurin osa eli yli 70 % laittaa piharakennuksen katolle palahuovan ja räystäspellit. Sen lisäksi käytetään mm. peltikatetta sekä bitumilevy-katetta. Tiilikatetta emme suosittele sen painon takia. Osaan Finnpeakin tuotteista toimitamme lisävarusteena mukana mustan palahuopa -pakettinipun.

Kuinka helppoa on rakennuksen pystytys / tarvitaanko timpuria?

Lähes kaikki Finnpeakin piharakennusmallit ovat sellaisia, että kaksi henkilöä kokoaa / pystyttää ne ilman erityiskoulutusta. Piharakennuksen kokoaa yleensä noin 1 – 3 päivässä. Pakettien mukana tulee rakennusohjeet ja lähetämme ne myös ennakkoon sähköpostilla.

Elementti-rakennukset kootaan pääasiassa ruuvaamalla ja hirsirakennusten seinät kootaan kuin Lego-palikat yhteen päällekkäin ilman ruuveja. Haastavin työvaihe on kattolaudoituksen ja palahuovan kiinnittäminen katolle: siinä tarvitaan tikkaita. Voimme antaa teille timpurien tai mökkitalkkareiden yhteystietoja, jos tarvitsette ulkopuolista apua.

Miten rakennuksen pintakäsittely hoidetaan?

Piharakennukset toimitetaan tehtaalta pääsääntöisesti ilman pintakäsittelyä. Voitte itse maalata ne puunsuoja-aineilla tai ulkomaaleilla omien mielivärien mukaan. Hyvät maalausvinkit löytyy esim. verkkosivuilta: www. tikkurila.fi

Tarvitaanko piharakennukseen rakennuslupa?

Piharakennusten lupa-asiat kannattaa selvittää ennakkoon oman kunnan rakennusvalvonnasta. Lähes kaikilla kunnilla on verkkosivuillaan ohjeet siitä, milloin lupa tarvitaan. Piharakennusten osalta lupakäytäntö on neljätasoinen: 1) ei tarvita lupaa 2) toimenpide-ilmoitus riittää 3) toimenpide-lupa tai 4) rakennuslupa.

Kunnilla on eri käytäntöjä siitä, minkä kokoisen piharakennuksen voi tehdä ilman lupaa, mikä vaatii toimenpideluvan, ja mikä varsinaisen rakennusluvan. Rakennusten kokorajat liikkuvat esim. 4, 6, 8, 10 tai 15 neliön välillä. Monesti alle 10 tai 15 neliön kokoiset piharakennukset voidaan tehdä kätevästi ns. ilmoitusmenettelyllä. Se on kevennetty versio rakennusluvasta. Jos lupahakemus tarvitaan, Finnpeak lähettää käyttöösi tarvittavat rakennuksen lupakuvat tai tehdasmallien mittapiirrokset sähköpostilla (digi-muoto: pdf). Mikäli kunta vaatii ns. asemapiirroksen eli kartan, missä rakennus on tontilla, niin sen hankinta on asiakkaan omalla vastuulla.

Pihasauna, jossa käsitellään tulta ja vettä, vaatii lähes aina rakennusluvan. Finnpeak tarjoaa asiakkaille myös ns. mobilesaunaa ja kärrysaunaa, jolloin ko. ajoneuvo ei tarvitse rakennuslupaa.

Kun tilaan Finnpeakin pihavajan, onko siinä lattia mukana?

Lähes kaikissa Finnpeakin vajoissa ja mökeissä on lattialankut ja lattialaudat vakiona mukana paketissa. Finnpeak -tuotepakettiin kuuluu aina kaikki seinähirret tai seinäelementit, katto- ja lattiapuut, kaikki puuosat sekä ovet ja ikkunat. Kun tilaat Finnpeak -tuotteen, niin tarvitset rautakaupasta perustuskivet (esim. kevytbetoniharkot tai betonilaatat), pintakäsittelymaalit ja vesikatemateriaalin. Osaan tuotteista saat meidän kautta tilattua myös palahuovan ja räystäspellit katolle (esim. Spring Cover -vajat).

Jos haluan muutoksia mallituotteeseen, niin onnistuuko se?

Vajojen osalta Simppeli-vaja-mallisto on paras muutosten suhteen, koska asiakas voi vapaasti valita eri seinäelementtien välillä, eli käytännössä saat ikkunan tai oven juuri siihen kohtaan kun haluat.

Classic-sarjan kevythirsimökit on myös sellainen mallisto, että esim. lisäikkunat, väliseinät, ovet ja muut muutokset ovat mahdollisia. Samoin Suvi-sarjan mökeissä muutokset ovat mahdollisia. Finnpeak tekee joustavia muutosratkaisuja pääasiassa 45 mm, 58 mm ja 90 mm hirrellä.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna